Dizel Araçların Çalışma Prensipleri ve Yakıt Püskürtme Sistemlerinin Görevi;
Motor yekpare harika bir mühendislik ürünüdür. Motor marşa basıldığında volantın dönüşü ile hareket başlar. Emme siboplarını açarak hava ve oksijen dolar. Aldığı hava ve oksijen, egzoz sibopları kapatarak piston tarafından yüksek oranda sıkıştırır. Sıkışan hava 500 santigrat yüksek basınç sıcaklığına ulaşarak tam bu noktada pompa enjektöre, enjektör silindirin içine yakıt püskürterek alev alır. Ve patlama meydana gelir. Motor bu düzende çalışmış olur. |
Motorlarda performansın düşüklüğü;
Performansın iyi olması için motorda iyileştirme yapılması gerekir. Sonuç olarak resimde görüldüğü gibi emme egzoz suboplarda kapak yüzeyden aşırı düşük olmaması gerekir. Suboptaki kurum temizlenmesi lazım. Piston sekman ve gömleklerde, aşırı aşıntı varsa giderilmesi lazım. Eğer motorun içinde çalışan ekipmanlar iyi ise hala çeki kalitesi düşük seyir ediyorsa motorunuzun kalbi pompa enjektör püskürtme sistemlerin bakıma ihtiyacı vardır.
Eğer motordaki pistonun ateşleme noktasında pompa zamanında püskürtme yapamazsa bazı belirtiler ortaya çıkar. Şöyleki çekisizlik, duman yapması, fazla yakıt, motorda sarsıntı ve geç çalışma gibi belirtiler ortaya çıkar. Buna göre pompa enjektörlerin bakım ve ayar yapılması gerekmektedir. İyi bir pompacıya pompa enjektörlerinizi yaptırmanız tavsiye edilir.
Dünyamızda her geçen gün kullanımı artan, her alanda ve her ebata Dizel motorlar üretilmekte ve kullanılmaktadır, bu nedenle araç üretici firmaları Dizel motorları için konfor, performans, gürültüsüz, yakıt ekonomisi ve emisyon seviyesinin minimum pozisyonda çalışan Dizel yakıt sistemleri ile motor yönetim sistemlerini talep etmektedirler.